86 29 14 65 .......SMS: 22 54 10 50

Akupunktur og menopause eller overgangsalder

Overgangsalderen eller klimakteriet strækker sig som regel mellem 45- og 55-års alderen. Det hele starter med, at menstruationerne bliver uregelmæssige, nogle bløder hver 14 dage, andre får kun menstruation hver anden eller hver tredje måned. Begge dele er lige normalt. Hos et fåtal holder menstruationen bare op efter at have været regelmæssig.

Gennemsnitsalderen for menopausen er i Danmark er godt 51 år. Man kan selvfølgelig først vide, om menopausen er indtruffet, når der er gået en vis tid, og man har vedtaget, at der skal gå cirka et år, før man kan vide sig nogenlunde sikker på, at det er slut.

Mange får også andre gener (se nedenfor) som gør, at de selv kan fornemme, at de er på vej at komme i overgangsalderen. Hvis en cirka 48-årig kvinde kommer til sin læge og fortæller om de gener, hun har, som blandt andet omhandler udeblevne menstruationer eller anderledes menstruationsmønster, så er hun per definition i overgangsalderen, og der er ingen grund til at tage blodprøver for det.

Hvad sker der under overgangsalderen

I forbindelse med overgangsalderen holder æggestokkene op med at producere de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Når menstruationerne bliver uregelmæssige skyldes det, at ægløsningen ikke fungerer, som den skal. Derfor dannes heller ikke progesteron mere (progesteron ses kun efter ægløsning og frem til menstruation). Efterhånden bliver der også produceret mindre østrogen.

Dette har forskellig indvirkning på kroppens væv og funktioner. Mange kvinder (men ikke alle) i overgangsalderen, får forskellige symptomer eller gener. Generelt kan man dele generne op i to grupper; dem, der helt sikkert skyldes hormonmangel og dem, som ses i samme periode, men ikke sikkert skyldes hormonmangel. Der er ca. 2/3 der får gener af den ene eller den anden karakter.

 • 75% får hedestigninger, svedeture både nat eller dag, søvnløshed, hjertebanken, blødningsforstyrrelser
 • 25 – 50% får tørre slimhinder, smerter ved sammenleje, kløe og udflåd, hyppigere blærebetændelse, inkontinens og vandladningsforstyrrelser
 • 45% får eller kommer til at lide af hjertekarproblemer
 • 25 – 40% får tendens til knogleskørhed eller knogleproblemer
 • Andre symptomer er depressive tilstande, irritabilitet, koncentrationsbesvær, overdreven træthed, ledsmerter, muskelstivhed, ryg og lændesmerter

Der er ingen tvivl om at risikoen for hjertekarproblemer og knogleskørhed er to af de største problemstillinger ved overgangsalderen. For at imødekomme disse problemstillinger består traditionel behandling af østogener i form af hormoner.

Hvad gør man i kinesisk medicin?

Når man ser på overgangsalder i kinesisk medicin er det ofte en bred vifte af forskellige symptomer, der gør sig gældende. Hedeture, hedestigninger og sved er blot et af mange symptomer der kigges efter og kan kategoriseres i mange forskellige områder fx.:

 • Spontan hedestigninger med eller uden sved
 • Hedestigninger om natten med eller uden sved
 • Hedestigninger om natten og dagen med eller uden sved
 • Konstant hedestigninger og svedture
 • Hedestigninger afgrænset på brystet, nakken, ansigtet, armene, ryggen mv.
 • Hedestigninger efterfulgt af varieret kulde i kroppen, overfladisk eller dyb indre kulde
 • Hedestigninger og øget tendes til diarre
 • Hedestigninger med hjertebanken

Alle disse varme/hede-symptomer er blot nogle af de ting der bemærkes når menopause og overgangsalder behandles. Der er gode resultater med de fleste af generne. Såfremt at østogenniveauet er helt i bund kan en blandet lægelig og kinesisk medicinsk behandling komme på tale og fremmer i de fleste tilfælde et godt resultat. Behandlingen foregår med akupunktur, kosttilskud og ændret livstil. Antallet af behandlinger varierer alt efter graden af symptomerne. De fleste får mellem 5 – 20 behandlinger.

HAR DU SPØRGSMÅL, ER DU VELKOMMEN TIL AT SKRIVE EN BESKED TIL OS VIA KONTAKTFORMULAR ELLER PÅ VORES FACEBOOK SIDE

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Emne

  Ønsker du en opringning? Husk dit telefonnummer

  Din besked

  Ønsker du nyhedsbrev?
  JaNej

  Kontrolspørgsmål (Anti-spam)

  This message is only visible to admins:
  Unable to display Facebook posts

  Error: This IP can't make requests for that application.
  Type: OAuthException
  Code: 190
  Click here to Troubleshoot.